Een barbecue is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.
Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.
Houtskool barbecue
Om de houtskool makkelijk te laten branden, worden aanmaakblokjes gebruikt. Men heeft daarbij keuze uit witte en bruine aanmaakblokjes, waarbij de witte doorgaans op basis van lichtere aardolieproducten zijn vervaardigd, en de bruine bestaan uit een mengsel van zaagsel en paraffine of plantaardige oliën. Er wordt afgeraden met spiritus of brand gel de houtskool aan te steken: dit kan brandwonden opleveren. De houtskool barbecue is binnen een halfuur klaar voor gebruik. Door de barbecue eerst goed voor te verwarmen - met een gesloten deksel - wordt het rooster voorbereid. De temperatuur van het vuur is te bepalen met de hoeveelheid zuurstof.
Gas barbecue
De gas barbecue heeft de snelheid als voordeel boven de houtskoolbarbecue. Een druk op de ontstekingsknop en binnen 10 tot 15 minuten is de barbecue gereed. Een gasbarbecue is vrij makkelijk te gebruiken. De branders onderin zorgen voor warmte. Gasbarbecues branden op vloeibaar gas, butaan of propaan Dit gas staat in de fles onder matige druk; wanneer de druk wegvalt verdampt de vloeistof en wordt het gas. Bovendien is het voor de gezondheid een stuk beter, doordat het vet weggeleid wordt via gleuven in de grillplaten naar een opvangreservoir. De aangename smaak van houtskoolgrillen kan vervangen worden door een rook box voorzien van houtsnippers met geur of door specerijen.
Elektrische barbecue
De elektrische barbecue is binnen enkele minuten opgewarmd. Deze gebruikt aardig wat stroom, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien koelt deze barbecue na gebruik snel af. Door de constante warmtetoevoer kan het eten snel bereid worden. Deze barbecue is ook binnen te gebruiken, wat handig is als het weer te slecht is om buiten te barbecuen. Ook is het hiermee mogelijk om in een flat op het balkon te barbecuen zonder dat de buren hier last van hebben, aangezien deze barbecue weinig rook geeft.
Pellet barbecue
De pelletbarbecue is een elektronisch geregelde barbecue op houtpellets gestookt. De barbecue start automatisch op en binnen 15-25 minuten is deze klaar voor gebruik. De temperatuur wordt ingesteld en door de controller wordt deze gehandhaafd. De houtpellets zijn vervaardigd uit zuiver zaagsel van loofhout. Door verschillende houtsoorten te gebruiken kan men verschillende (rook)smaken aan het eten toevoegen. De pellet barbecue is indirect gestookt, daardoor verbrandt het eten niet snel. Tevens worden de vetten en sappen, die vrijkomen tijdens het grillen, afgevoerd naar een opvangreservoir.
Maak jouw eigen website met JouwWeb